Învățăm copiii să respecte natura și planeta

Ai grijă de natură
Cu toții ne dorim ca copiii noștri să aibă grijă de lumea în care trăim. Dacă le insufli obiceiuri bune încă de la o vârstă fragedă, sunt șanse să le aibă toată viața. Iată câteva idei cu care poți începe.
Învățăm copiii să respecte natura și planeta

De ce nu le arăți copiilor cum să sorteze deșeurile pentru reciclare?

Roagă-i să te ajute punând lucruri în cutiile potrivite sau în saci. Explică-le că așa cum au grijă de casa lor trebuie să aibă grijă și de mediu și că reutilizarea lucrurilor este o metodă bună de a face asta. Sfaturi: agață un sac de reciclat jucăriile în camera lor atunci când fac ordine, pot pune în el jucăriile cu care nu se mai joacă. Explică-i că și asta e reciclare și că acele jucării vor face pe altcineva foarte fercit. Dacă aveți câteva PET-uri vechi, vă puteți distra reciclându-le și făcând din ele ghivece sau le puteți vopsi și folosi ca suport de creioane. Ar fi chiar niște cadouri grozave! Trasează măsurători pe o sticlă, pune-o afară și când plouă, lasă-i pe copii să vadă câtă apă s-a colectat. Folosește această apă pentru a uda plantele din casă și explică-le copiilor ce prietenă grozavă este apa și că fără ea plantele ar muri. Întreabă-i dacă au alte idei cum ar putea economisi apa acasă.

Plimbările în parc, în rezervații naturale sau la ferme sunt o metodă grozavă de a vă apropia de natură. Vorbiți despre animale și habitatele lor, ce mănâncă și cum trăiesc. Adună semințele căzute în parc sau taie o plantă pentru a o cultiva acasă. Poți planta un năsturel sau poți crește o plantă dintr-un sâmbure de avocado. Dacă nu ai curte, un pervaz însorit va funcționa.
Poate că este momentul să iei în considerare un animal de companie. Copilul tău poate avea grijă de el, îl poate hrăni, iar asta îi va dezvolta simțul responsibilității. Dacă e prea mult, un suport de hrană pe pervaz îi va permite copilului să vadă de aproape păsările și puteți vorbi despre cum le puteți ajuta.

În loc să mergeți cu mașina, mențineți-vă în formă mergând pe jos sau cu bicicleta la școală. Explică-i că cu cât folosiți mai puțin mașina, cu atât aerul va fi mai curat!

Ai început deja să-ți înveți copiii să respecte natura și planeta? Te rugăm să ne împărtășești și nouă ideile tale!


Prima mea grădină: Plantează semințe cu cei mici

Prima mea grădină: Plantează semințe cu cei mici

Află mai multe
Convinge-ți copiii să mănânce legume

Convinge-ți copiii să mănânce legume

Află mai multe