De ce este OK ca cei mici să fie plictisiți – uneori!

Fii activ
Este tentant să le dai copiilor ceva de făcut de îndată ce îi auzi plângându-se „Mamăă, m-am plictisit!” Uneori este mai bine să îi lași pe ei să-și găsească lucruri de făcut – iată de ce.
De ce este OK ca cei mici să fie plictisiți – uneori!

Mulți părinți se îngrijorează că în cazul în care copiii lor nu au suficiente jucării cu care să se joace și destule activități planificate, aceștia se vor bloca.
Copiii nu au nevoie să se distreze tot timpul. Dacă nu le oferi tu divertisment, șansele sunt ca ei singuri să-l găsească! Inventând propriile metode de a se distra își vor dezvolta atât creativitatea cât și simțul libertății. Poate vei afla că el și frații săi au inventat un joc. Dacă ai o grădină, poate vor găsi afară ceva cu care să se joace – poate vor face un model din pietre sau vor colecta frunze interesante. Poate te vor urmări prin casă în timp ce faci treabă – poți folosi asta ca pe o oportunitate de a-i învăța despre curățenie, pregătirea cinei sau orice altceva faci în acel moment.
Data viitoare când copilul tău se mai plânge că se plictisește, încearcă să-l înveți ceva. Empatizează spunând „oh, dragule” sau ceva asemănător, dar nu-i oferi repede o sursă de divertisment. Întreabă-l „Ce ți-ar plăcea să facem?” sau „Ce făceai înainte de asta?”
Dacă chiar trebuie, îi poți oferi câteva indicii, fără prea multe explicații, pentru o activitate: „Sunt o mulțime de cutii goale în dulap – sunt sigură că poți face ceva interesant cu ele” sau „Mă întreb dacă și surioara ta o fi plictisită. Poate puteți face ceva împreună!” Dacă toate eșuează, o foaie de hârtie mare și niște creioane colorate ar trebui să îi stimuleze imaginația. Asigură-te că îl lași pe el să decidă cum le folosește!
Mai presus de toate, nu te îngrijora și nu te simți vinovată dacă micuții tăi sunt plictisiți! Copiii au nevoie de pauze pentru dezvoltarea creierului – un copil supraîncărcat nu are timp să procese tot ce a învățat.
Tu cum te simți când copiii tăi spun că s-au plictisit? Ce faci? Inventează copiii activități pentru a stăvili plictiseala? Povestește-ne și nouă!


Vânătoarea de comori

Vânătoarea de comori

Află mai multe
Cum să te joci cu copiii tăi

Cum să te joci cu copiii tăi

Află mai multe