Ajută-ți copilul să-și facă prieteni

Fă-ți prieteni
Unii copii au dificultăți în a-și face prieteni. A fi timid, totuși, poate fi un aspect pozitiv și poate însemna că este un copil atent și grijuliu. Chiar și așa, e important ca copilul să aibă oportunitatea de a socializa. Iată câteva idei.
Ajută-ți copilul să-și facă prieteni

Planifică întâlniri de joacă pentru copilul tău – de preferat, prima ar trebui să fie scurtă și acasă. Invită doar un singur prieten, un sfat bun ar fi să aibă o mulțime de activități, jocuri și jucării care să îi țină ocupați.

Copiii obosiți se vor ciondăni mult mai ușor, așa că fă-ți un plan de rezervă, cum ar fi să faceți o prăjitură sau să mergeți în parc, pentru a evita acel refren enervant „Ne-am plictisit!” Dacă întâlnirea merge bine, invită același copil din nou. Înainte de întâlnirea de joacă, vorbește cu el despre ce se va întâmpla și vezi cum reacționează. Explică-i că va trebui să-și împartă jucăriile și că împărțitul este distractiv. Îi poți spune: „Nu cred că prietena ta are un trenuleț, nu ar fi drăguț să îi arăți cum funcționează al tău?” Este în regulă dacă copilul are o jucărie 'specială' pe care nu vrea să o împartă cu nimeni, îi poate explica asta prietenului său spunându-i „Îmi pare rău, te poți juca cu toate jucăriile mele, mai puțin cu Teddy pentru că este foarte special pentru mine.”

Laudă-l atunci când împarte jucării sau face ceva drăguț pentru alt copil: „Sunt sigură că Susie a fost foarte bucuroasă că i-ai dat acel fursec!” Doar după aceste cuvinte poți adăuga cu blândețe ce nu a fost bine: „Dar cred că a fost puțin rănită că nu ai lăsat-o să se joace cu setul de ceai.” Explică-i că este normal să se simtă rănit, trist sau supărat, dar că e important să fie politicos. Încurajează-l să își exprime sentimentele cu blândețe: „Te rog să nu îmi arunci jucăriile pe podea, mă supără.”

Permite-i copilului câteva capricii chiar dacă nu sunt preferatele tale. Lasă-l să se uite la desenele animate la care se uită și restul copiilor sau să colecționeze cele mai noi jucării din plastic sau cartonașe. Așa va avea un subiect comun de discuție cu prietenii și se vor bucura împreună.
Învață-l să empatizeze luându-l cu tine atunci când mergi să ajuți un vecin.
Subliniază cât de bine este să faci lucruri drăguțe pentru cei din jur.

Tu cum îți ajuți copilul să își facă prieteni?


Ursulețul de pluș: împărțim jucării, clădim încredere

Ursulețul de pluș: împărțim jucării, clădim încredere

Află mai multe
De ce copiii mei nu pot fi prieteni?

De ce copiii mei nu pot fi prieteni?

Află mai multe