De ce copiii mei nu pot fi prieteni?

Fă-ți prieteni
Conflictele și certurile dintre copii pot fi foarte stresante. Cu toate astea, îți poți învăța copiii să învețe din ele – despre punctele lor forte și slabe și despre compromisurile pe care le faci atunci când crești. Iată câteva tactici care te pot ajuta.
De ce copiii mei nu pot fi prieteni?

În primul rând, fii calmă!

Dacă cei mici te văd calmă în mijlocul unei crize, le va fi mai ușor să învețe să-și gestioneze emoțiile atunci când au divergențe cu frații. Observă-i: despre ce anume se ceartă și cine a început? Se ceartă doar în anumite momente? Dacă știi aceste lucruri îți va fi mai ușor să oprești cearta. Dacă micuții tăi se ceartă înainte de orele de masă, încearcă să le dai de mâncare mai devreme. O alternativă, fă din acele momente când vă uitați la televizor sau citiți, momente de liniște.

Când se ceartă, empatizează cu ei. Spune, „Văd că acest lucru vă deranjează pe amândoi.” Ascultă ambele părți cu calm și vino cu o soluție practică. De exemplu, dacă se ceartă pe  'cine s-a jucat mai mult cu o jucărie', folosește un cronometru pentru a repartiza jucăria în mod egal. Învață-i cum să negocieze – unul taie tortul, celălalt alege prima bucată. Un alt sfat este să le arăți că munca în echipă este distractivă. Pot face un tort împreună, unul măsoară ingredientele, celălalt le amestecă, lasă-i pe ei să hotărască cine face ce. Felicită-i când se înțeleg bine.

Totuși, dacă copiii tăi se rănesc, intervino activ spunându-le că violența nu rezolvă nimic. Vorbește privat cu cel care a lovit și află de ce a fost violent și ce poate face pentru a nu mai recurge la astfel de reacții. Spune-le să te cheme atunci când au o problemă, dar subliniază faptul că violența nu rezolvă nimic și că nu va fi tolerată în casa voastră. Arată-le cum își pot exprima furia prudent – dar fă asta atunci când ei sunt calmi. Apoi, dacă se repetă situația, ei își vor aminti tehnicile învățate și le vor folosi. Lucruri cum ar fi să își verse furia pe o păpușă, pe o pernă, să scrie ceva sau să facă un desen, i-ar putea ajuta. Exercițiile fizice îi vor ajuta să scape de toată furia acumulată. Focusează-te pe alinarea copilului rănit, dar fii imparțială. Și ai răbdare cu ei – vor reuși!

Tu ce tactici ai pentru a-ți ajuta copiii să fie prieteni? Ne-ar plăcea să auzim poveștile tale!


Ursulețul de pluș: împărțim jucării, clădim încredere

Ursulețul de pluș: împărțim jucării, clădim încredere

Află mai multe
Ajută-ți copilul să-și facă prieteni

Ajută-ți copilul să-și facă prieteni

Află mai multe