Pregătește-ți copilul pentru o casă nouă

Depășește temeri
Mutatul poate fi stresant dar în același timp palpitant. Totuși, majoritatea copiilor văd asta ca pe o aventură, iar cu cât copiii sunt mai mici cu atât mai ușor va fi. Dar e bine întotdeauna să fii pregătită, așă că iată câteva idei care să te inspire.
Pregătește-ți copilul pentru o casă nouă

Vorbiți despre mutat cu o lună înainte astfel încât copilul va avea timp suficient să proceseze schimbările ce vor surveni. Povestește-i despre aspectele pozitive pe care noua casă și zonă le au.

Folosește această oportunitate pentru a-l învăța despre orientarea spațială. De exemplu, dacă parcul e mai aproape de casa nouă puteți merge acolo, sau poate magazinul lor preferat e în acea zonă. Îl poți lăsa să decidă singur unde veți pune patul sau cutia cu jucării în camera lui cea nouă. Asigură-te că mutatul este ceva pozitiv și palpitant pentru el. Dar și mai important, asigură-l că nimic nu se va schimba – toată mobila, incluzând patul și jucăriile lui vor merge cu voi. Arată-i copilului poze cu noua casă și du-l și pe el să o vadă.

Dacă e îngrijorat că își va părăsi prietenii sau alte persoane dragi, spune-i că poate ține legătura cu ei – printr-o cameră web – copiilor le place să se joace cu tehnologia! Sau se pot întâlni în vacanțele de vară.

Un alt sfat pe care l-ai putea lua în considerare este să îl lași să te ajute la bagaje și să își împacheteze singur jucăriile. Spune-i să aleagă câteva (mici!) preferate care să îi țină companie pe drum. Ia cu tine și pătuțul micuțului chiar dacă aproape i-a rămas mic. Văzând obiecte familiare în casa nouă îl va ajuta să se acomodeze mai ușor. Încurajează-l să își decoreze dormitorul – poate alege culoarea pereților sau unde va fi pus patul, toate astea vor face tranziția mai ușoară. Dacă va merge la o nouă școală, verifică școala dinainte mergând acolo sau accesând site-ul. Dacă subiectul lui principal de discuție este echipa de softball preferată, înscrie-l într-un club și își va face prieteni repede.

Este important să fii atentă la sentimentele lui și să observi orice comportament neobișnuit, stres sau tăcere. Oferă-i multe garanții și fă-ți mereu timp să îl asculți și să îi răspunzi la orice griji pe care le poate avea.

Dar cel mai important, mutatul este o aventură pentru întreaga familie! Cine știe ce lucruri minunate se pot întâmpla?


Număr zilele până când mama și tata se întorc acasă

Număr zilele până când mama și tata se întorc acasă

Află mai multe
Cum tratezi teama de separare

Cum tratezi teama de separare

Află mai multe