Pregătește-ți copilul pentru o casă nouă

Depășește temeri
Mutatul poate fi stresant dar în același timp palpitant. Totuși, majoritatea copiilor văd asta ca pe o aventură, iar cu cât copiii sunt mai mici cu atât mai ușor va fi. Dar e bine întotdeauna să fii pregătită, așă că iată câteva idei care să te inspire.
Pregătește-ți copilul pentru o casă nouă

Vorbiți despre mutat cu o lună înainte astfel încât copilul va avea timp suficient să proceseze schimbările ce vor surveni. Povestește-i despre aspectele pozitive pe care noua casă și zonă le au.

Folosește această oportunitate pentru a-l învăța despre orientarea spațială. De exemplu, dacă parcul e mai aproape de casa nouă puteți merge acolo, sau poate magazinul lor preferat e în acea zonă. Îl poți lăsa să decidă singur unde veți pune patul sau cutia cu jucării în camera lui cea nouă. Asigură-te că mutatul este ceva pozitiv și palpitant pentru el. Dar și mai important, asigură-l că nimic nu se va schimba – toată mobila, incluzând patul și jucăriile lui vor merge cu voi. Arată-i copilului poze cu noua casă și du-l și pe el să o vadă.

Dacă e îngrijorat că își va părăsi prietenii sau alte persoane dragi, spune-i că poate ține legătura cu ei – printr-o cameră web – copiilor le place să se joace cu tehnologia! Sau se pot întâlni în vacanțele de vară.

Un alt sfat pe care l-ai putea lua în considerare este să îl lași să te ajute la bagaje și să își împacheteze singur jucăriile. Spune-i să aleagă câteva (mici!) preferate care să îi țină companie pe drum. Ia cu tine și pătuțul micuțului chiar dacă aproape i-a rămas mic. Văzând obiecte familiare în casa nouă îl va ajuta să se acomodeze mai ușor. Încurajează-l să își decoreze dormitorul – poate alege culoarea pereților sau unde va fi pus patul, toate astea vor face tranziția mai ușoară. Dacă va merge la o nouă școală, verifică școala dinainte mergând acolo sau accesând site-ul. Dacă subiectul lui principal de discuție este echipa de softball preferată, înscrie-l într-un club și își va face prieteni repede.

Este important să fii atentă la sentimentele lui și să observi orice comportament neobișnuit, stres sau tăcere. Oferă-i multe garanții și fă-ți mereu timp să îl asculți și să îi răspunzi la orice griji pe care le poate avea.

Dar cel mai important, mutatul este o aventură pentru întreaga familie! Cine știe ce lucruri minunate se pot întâmpla?


Nu mi-e frică de întuneric: luminițe magice

Nu mi-e frică de întuneric: luminițe magice

Află mai multe
Cum tratezi teama de separare

Cum tratezi teama de separare

Află mai multe