Operațiunea „Olița fără lacrimi”

Fii curat și ordonat
Renunțarea la pampers necesită timp și răbdare – atât pentru părinți cât și pentru preșcolari. Învățatul la oliță nu se va întâmpla peste noapte, deoarece este un proces gradual de învățare de auto-control. Iată câțiva pași pe care îi poți face pentru ca procesul să fie mai ușor.
Operațiunea „Olița fără lacrimi”

Așteaptă până când copilul tău dă semne că este pregătit, cum ar fi să stea uscat pentru cel puțin două ore. Lasă-l să te urmărească – sau mai bine pe surioara sau fratele mai mare – când mergi la toaletă.

Ajută-l pe micuțul tău să își aleagă chiloțeii pe care i-ar plăcea să îi poarte – de exemplu cu personajul său preferat din desene animate.

Stabilește un moment când stai acasă pentru a-l învăța să facă la oliță. Lasă copilul să stea prin casă dezbrăcat dacă e cald afară sau îmbracă-l cu o lenjerie care se poate da ușor jos. În orice caz, asigură-te că ai suficiente haine de schimb!
Iată o idee bună: te-ai gândit să luați regulat „pauze de oliță”? Îi poți sugera copilului ca de câteva ori pe zi – atunci când se trezește, după masă și înainte de culcare, să stea pe oliță în jur de 10 minute chiar dacă nu simte nevoia. În timpul acela, tu îi poți citi o poveste și dacă știe să citească ceasul, îi poți lua un ceas ca să știe când e timpul să stea la oliță (deși probabil va trebui să îi reamintești și tu!). Probabil ar fi bine dacă ați merge la toaletă în același timp pentru a nu se simți izolat – îi poți ruga și pe frații lui să facă la fel.

L-ai observat că se foiește? Ar putea însemna că are nevoie la toaletă. Amintește-ți să gestionezi accidentele cu înțelegere spunând: „Oops – nu-i nimic! Hai să te curățăm – Sunt sigură că data viitoare vei ajunge la timp la baie!” și amintește-ți să îl lauzi când totul merge bine - „Ai reușit de fiecare dată astăzi! Foarte bine!”
Dacă nu merge așa de bine după câteva zile, nu te îngrijora – probabil nu este pregătit. Pune-i pampersul înapoi și încearcă din nou în câteva săptămâni.

Nu e niciodată grabă când e vorba să îl înveți să facă la oliță. Unii copii au nevoie de mai mult timp decât alții ca să reușească și nu există nicio soluție magică, dar copilul tău va reuși în cele din urmă. Mereu se întâmpla așa!

Cât timp i-a luat copilulul tău să învețe să facă la oliță? Ne-ar plăcea să auzim poveștile tale!


Diagramă pentru îngrijirea personală

Diagramă pentru îngrijirea personală

Află mai multe
Învață-l să își îngrijească dinții

Învață-l să își îngrijească dinții

Află mai multe