Hrană pentru minte: Convingem copiii să încerce alimente noi

Mănâncă corect
Orele de masă se pot transforma deseori într-un câmp de luptă. Vrei ca micuții tăi să aibă o dietă sănătoasă, echilibrată, dar ei ar prefera să mănânce pizza și cartofi prăjiți. Ce e de făcut? Iată câteva sfaturi.
Hrană pentru minte: Convingem copiii să încerce alimente noi

Copiii s-ar putea să încerce alimente noi atunci când au de ales.

Când ești la cumpărături, încurajează-i să aleagă o legumă și povestește-le de unde provine și cum o poți găti mega delicios. Ei sunt fericiți să mănânce ceva ce au văzut în cărți, la televizor sau dacă te-au vazut pe tine mâncând. S-ar putea să încerci de câteva ori până să prindă gustul, dar nu renunța imediat după ce au scuipat-o! Dacă nu le place, lasă mâncarea în farfurie – dar mai încearcă câteva zile mai târziu. Îi poți da alt aspect când încerci din nou – dacă piticului nu i-a plăcut morcovul feliat, poate că îl preferă ras sau chiar crud și întreg ca să îl roadă.
Gândește-te să-i introduci în alimentație câte un aliment pe rând – poate o legumă neobișnuită în pastele lui preferate sau un tip nou de carne pe o farfurie cu porumb și mazăre care știi că lui îi plac.
Laudă-ți piticul când încearcă un aliment nou și nu face mare tam-tam dacă nu i-a plăcut. Chiar dacă nu îi place, spune-i: „Foarte bine! Să mănânci ceva nou e foarte matur – Sunt mândră de tine.”

Iată o idee: încearcă să implici copiii la gătit mâncare – nu doar prăjituri. Probabil nu vei dori să umble cu cuțite, dar te pot ajuta să cultivi legume, să amestece salate sau sosuri simple și reci.

Poți încerca să servești mâncăruri noi care să arate ca ceva ce ei cunosc deja. Dacă le place pui cu un anumit sos, servește pește în același sos. Dacă sunt fani piure de cartofi, piureul de legume ar putea avea succes. Te-ai gândit să tai legumele în fâșii mici pentru ca micuții să le facă tortilla? Când mâncarea e distractivă, micuții sunt mai flexibili cu privire la ceea ce mănâncă.

Tu cum îi convingi pe copii să încerce alimente noi? Ne-ar plăcea să auzim ce a funcționat la tine!

Esther Belvis Pons
Esther Belvis Specialist educațional și strateg creativ

Facem salate magice

Facem salate magice

Află mai multe
Convinge-ți copiii să mănânce legume

Convinge-ți copiii să mănânce legume

Află mai multe