Când începem să folosim lingura și furculița?

Mănâncă corect
Ai trecut în sfârșit de perioada aceea dezordonată în care preșcolarul tău mânca cu mânuțele. Pfui! Când – și cum – ar trebui să îi dai o lingură și o furculiță?
Când începem să folosim lingura și furculița?

Când copiii încep să mănânce ce mănânci și tu – de obicei în jurul vârstei de doi ani – sunt pregătiți să învețe să folosească o lingură și o furculiță.

Totuși, tine minte că folosirea tacâmurilor depinde de abilitățile motorii ale copilului și fiecare copil se dezvoltă într-un ritm diferit. Atunci când simți că micuțul tău este pregătit, iată niște sfaturi care te pot ajuta.
Cumpără tacâmuri de preșcolari din plastic ușor de ținut în mână. Asigură-te că primele lor mese sunt din alimente moi, precum cartofi fierți sau omlete. Alege alimente care sunt mai degrabă ușor lipicioase decât alunecoase – poți lăsa mazărea pe mai târziu! Piureul de cartofi merge foarte bine.

Iată aici câteva idei. Mănâncă împreună cu copilul tău și arată-i cum se folosec tacâmurile folosind mișcări lente și clare. Explică-i de ce este în regulă să mănânce anumite lucruri – cum ar fi burgerii – cu mâinile. Poate că pare evident pentru tine, dar copilul tău încă învață!

Uneori se va frustra dacă mâncarea îi va cădea de pe furculiță, jos pe podea. Reamintiți-i cât de bine se descurcă și încurajează-l blând să persevereze. Ai putea introduce pe un tabel o față zâmbitoare de fiecare dată după ce a reușit cu succes să mănânce cu tacâmurile.

Poți chiar să ieși cu el la o cafenea pentru a practica noile (sau în curs de dezvoltare!) abilități căpătate. Ai grijă să mergi într-un loc child friendly – poți lua cu tine chiar tacâmurile lui de acasă pentru ca el să folosească ceva familiar.

Probabil nu vor stăpâni imediat această practică, dar nu uita să îi spui cât de bine se descurcă (chiar dacă nu e adevărat). Pregătește-te pentru un pic de mizerie – pune deoparte fețele de masă pentru alte ocazii și ține lângă tine câteva cârpe pentru podea.

Va dura ceva timp până când manierele la masă ale copilului vor fi excelente, dar cu puțină perseverență, va fi mai multă mâncare în gura lui decât pe podea!

Tu când i-ai învățat pe copii să folosească lingura și furculița și cum a mers? Ai ceva sfaturi pentru alți părinți?


Degustare pe nevăzute

Degustare pe nevăzute

Află mai multe
Convinge-ți copiii să mănânce legume

Convinge-ți copiii să mănânce legume

Află mai multe