Autonomia – o călătorie împreună cu familia

Exprimă-te
Cum crești un copil autonom? Este timpul să îți accepți copiii pentru ceea ce sunt – e posibil chiar să vă apropie și mai mult! Danonino ne spune de ce.
Autonomia – o călătorie împreună cu familia

Oricât de mic ar fi, fiecare copil are personalitatea lui, așa e?

În loc să te gândești cum ai vrea să fie copilul tău (sau cum să se poarte!), mai bine acceptă-l așa cum este. Nu numai că îl va ajuta să devină autonom și încrezător în sine, ci va întări legătura dintre voi. Este avantajos pentru amândoi.
Încearcă asta: gândește-te la comportamentul tău parental ca la un depozit în banca emoțională a copilului tău. De fiecare dată când depui ceva, depozitul va crește! Uneori investițiile cresc rapid, pe când alteori cresc încet sau deloc. Câțiva ani mai târziu, sumele uriașe de iubire și sprijin pe care i le-ai dăruit îl vor ajuta să se simtă îngrijit, prețuit, mulțumit și împlinit.

Dacă cel mic  înțelege de la o vârstă fragedă cine e (și nu cine vrei tu să fie), își va asuma responsabilitatea asupra propriei fericiri. Devenind autonom, va înțelege mai bine regulile societății și va empatiza cu alți oameni. Va relaționa mai ușor cu alți copii și adulți, își va face prieteni, va explora lumea cu încredere și se va simți bine în pielea sa.

Ce poți face pentru a-ți ajuta copiii să devină autonomi? Răspunsul este simplu, continuă să faci toate lucrurile pe care deja le faci! Îmbrățișează-i, alină-i, vorbește și joacă-te cu ei, fii mândră de orice realizare, mică sau mare! Toate aceste lucruri sunt bazele dezvoltării personale, sociale și emoționale care încurajează autonomia.

Bebelușii, de când se nasc, sunt niște elevi competenți care învață zi de zi. Părinții iubitori ca tine, le dau încredere copiilor să exploreze și să întindă limitele aventurii către autonomie. Bucură-te de călătorie!

Consideri că autonomia este importantă pentru copii? Tu cum o încurajezi? Ne-ar plăcea să îți auzim sfaturile!


1,2,3 decupăm copăcei:  Învață-ți copilul să numere!

1,2,3 decupăm copăcei: Învață-ți copilul să numere!

Află mai multe
Convinge-ți copilul să vorbească despre ziua lui

Convinge-ți copilul să vorbească despre ziua lui

Află mai multe