Cum tratezi teama de separare

Depășește temeri
Tu ești centrul universului copilului tău, așă că este normal ca el să fie neliniștit în primele zile la grădiniță sau atunci când îl lași cu dădaca. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta.
Cum tratezi teama de separare

Cum tratezi teama  de separare
Tu ești centrul universului copilului tău, așă căci este normal ca el să fie neliniștit în primele zile când merge la grădiniță sau atunci când îl lași cu dădaca. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta.
Învață-l să petreacă timp cu o îngrijitoare sau alți membri ai familiei în care ai încredere și începe cu perioade scurte de timp. Făcând asta, copilul se va obișnui să stea cu alte persoane și nivelul de stres va fi mai scăzut. Este important să îi spui cu o zi sau două înainte că vei pleca pentru ca el să se pregătească pentru schimbarea scurtă. Va învăța, de asemenea, să aibă încredere în tine și în vorbele tale.

Ar fi util să vorbești cu dădaca despre ce activități speciale pot face în lipsa ta – o ieșire într-un parc ar fi distractivă și i-ar distrage atenția copilului. Îi poți spune copilului dinainte despre ieșire și despre cât de tare se vor distra.
Un alt sfat util este ca atunci când îți iei rămas-bun, să o faci cât mai scurt și vesel. Dacă faci mare caz din asta, va crede că ești îngrijorată că pleci, iar acest lucru nu ajută la nimic. Nu trage de timp și nu te uita înapoi chiar dacă e înlăcrimat și nu arăta cât de emoțională este acea despărțire pentru tine! Spune-i când te vei întoarce în termeni pe care îi înțelege, precum „Mă întorc înainte să te trezești” sau „Mă întorc înainte sa mănânci prânzul.”

Nu întârzia! Nu încerca să te furișezi chiar dacă știi că se va agăța de picioarele ca să nu pleci. Copilul tău trebuie să aibă încredere în tine. Dacă simte că poți dispărea în orice moment, temerile lui se vor înrăutăți. Un ritual simplu de rămas-bun ar putea funcționa, de exemplu, spune mereu „Am plecat, fluturaș poznaș” sau dă-i un pupic și bateți palma. Dacă pleci pentru câteva zile, țineți legătura! Sună-l sau trimite-i o carte poștală – copiilor le place să primească corespondență!
Merită să planifici câteva momente în doi așa că povestești-i ce planuri vă așteaptă la întoarcere: „Când mă întorc/mâine/în weekend ne putem uita la televizor împreună sau putem face prăjituri.”

Tu ai plecat vreodată într-o călătorie și ți-ai lăsat copilul cu altcineva? Ne-ar plăceam să auzim despre experiența și tacticile tale.


Casă nouă, cameră nouă: nimic de speriat!

Casă nouă, cameră nouă: nimic de speriat!

Află mai multe
Pregătește-ți copilul pentru o casă nouă

Pregătește-ți copilul pentru o casă nouă

Află mai multe